Värkkääjäesittelyssä: Heureka

heureka_03

Millä nimellä osallistutte Maker Faireen?

Heureka, suomalainen tiedekeskus

Millainen tekeminen on erikoisalaanne?

Tieteen popularisointi ja tunnetuksi tekeminen elämyksellisin ja oppimiseen innostavin menetelmin.

Mitä aiotte esitellä Espoon Mini Maker Fairessa (jos jo tiedätte)?

Heurekan Ideaverstaan – värkkäämisen, rakentelun ja luovuutta kehittävän toimipisteen

heureka_01

Kerro värkkäysprojektista josta olette ylpeitä.

Heurekan Ideaverstas -kokeilu kesällä 2015. Alusta alkaen keskeisenä tavoitteena on ollut luoda jotain uutta ja ainutlaatuista, luovuutta sekä vuorovaikutusta kehittävää ja Heurekan kävijöitä osallistavaa toimintaa. Tähän mennessä on kokeiltu sähköteemaa, heittokoneteemaa ja automatoja, kammesta käytettäviä mobileita. Näissä kaikissa on ollut joitain peruselementtejä, jotka edellyttävät opastusta ja ohjeita, mutta myös luova elementti, joka mahdollistaa omakohtaisten tuotosten tekemisen. On ollut yllättävää huomata, että lasten ja vielä yläasteikäisten nuortenkin kädentaidot ovat usein hyvin vaatimattomat. Tästä johtuen oikeiden työkalujen käyttö ja vaikka vain työstettävän kappaleen kiinnittäminen ruuvipuristimeen vaikuttavat olevan lapsille elämyksiä sinänsä, ja myös vanhemmat ovat usein yllättävän innoissaan juottamisesta tai poraamisesta.

Heurekan Ideaverstaat ovat toistaiseksi olleet luonteeltaan pikemminkin low kuin high tech. Toisaalta uusi sukupolvi hallitsee epäilemättä älypuhelimet ja touchscreenit paremmin, kun yksinkertaiset perustyökalut, joten niiden käytön harjoittelu on tärkeää. Asiakkaat ovat silmin nähden iloinneet henkilökohtaisesta neuvomisesta, ja vetäjille on syntynyt tunne, että nämä opastamisen ja ohjaamisen hetket ovat hyvin laadukkaita kohtaamisia ja omiaan synnyttämään elämyksiä ja positiivisia muistoja. Heurekan Ideaverstas onkin tähän astisessa toiminnassaan ollut erittäin onnistunut.

Mikä on unelmaprojektinne maker-toiminnan saralla?

Luoda Heurekaan tila, jossa värkkäämisen kaikki eri osa-alueet ohjelmoinnista, ompelemiseen, rakenteluun, 3D printtaukseen, muotoiluun sekä niiden yhdistämiseen, protoiluun ja testaamiseen on mahdollista.

heureka_02

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Comments are closed.