Värkkääjäesittelyssä: Hacklabit

Kuka olet?

Juuso Metsävuori, tulen Turun Hacklabista.

Kerro vähän hacklabeista? Miten ne ovat saaneet Suomessa alkunsa ja ketä niissä on mukana?

Hacklabit (www.hacklab.fi) ovat harrastajien ylläpitämiä työtiloja, joissa labien jäsenet voivat toteuttaa omia projektejaan. Kenellä tahansa on mahdollisuus liittyä hacklabin jäseneksi. Lähitoiminta alkoi Helsingissä reilu viisi vuotta sitten ja nykyään läbejä löytyy yhdeksän ympäri Suomea ja maailmalla reilu tuhat. Nimi hacklab on valittu muualla maailmassa käytetyn hackerspacen mukaan, mutta muita hyviä nimiä olisi makerspace taikka yhteisöllinen työpaja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mitä hacklabeissa voi tehdä ja millaiseen tekemiseen olet itse erikoistunut?

Useimmat hacklabien jäsenet ovat pääosin kiinnostuneita elektroniikasta tai tietotekniikasta, mutta itse toiminta ei ole sidottu mihinkään tiettyyn aihealueeseen. Läbin päätarkoitus on tarjota jäsentensä tarvitsemat työtilat, sekä työkalut projektien toteuttamiseen olivat ne sitten ompelemista taikka polkupyörien huoltoa. Omien projektien lisäksi hacklabeissa on mahdollista oppia toisilta ja jakaa omaa osaamistaan. Niissä järjestetäänkin oma-aloitteisesti ja vapaalla tavalla organisoituvasti koulutusta esim. elektroniikan alkeissa tai jatkotasolla.

Itse keskityn pääosin elektroniikkaan ja toiminnan ylläpitämiseen.

Mitä aiotte esitellä Espoon Mini Maker Fairessa?

Elektroniikkaa, robotteja, 3d-tulostusta, sekä satunnaisia jäsenten projekteja, jotka valitaan myöhemmin. Hacklab.fi edustaa kaikkia Suomen Hacklab-yhdistyksiä ja -ryhmiä. Työpisteellämme voi opetella elektroniikkaa ja rakennella ääntä pitäviä laitteita. Lisäksi luotamme löytyy robottirata.

Kerro projektista josta olet ylpeä?

En erityisemmin ole ylpeä mistään projektistani, mutta akkukäyttöinen matkakaiutin on ollut kovassa käytössä ja tulee aika varmasti paikanpäälle esille.

Hacklab-haastiskuva

Mitä taitoja haluaisit oppia seuraavaksi/ Mikä on unelmaprojektisi?

Cnc koneistaminen (tietokoneohjatuilla työstökoneilla; computerized numerical control – tietokoneistettu numeerinen ohjaus), sekä muu mekaaninen rakentaminen vaikuttaa mielenkiintoiselta. Elektroniikka hajoaa ja softa häviää, teräksestä saisi tehtyä jotain ikuista.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Comments are closed.